2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Gruss an Aachen


   Apie ją sakoma:"Visais laikais ji išlieka klasikine rože".
   Tikriausiai vienintelė rožė kuri priskiriama prie AH, Floribundinių, Poliantinių, China ar net Angliškų rožių grupių. Laikoma, kad ji pirmoji floribundinė rožė nuo kurios prasidėjo šios grupės rožės, ir pimoji floribundinė rožė kurios žiedams turi įtakos klimato sąlygos.

   Išvesta Philipp Geduldig, Vokietijoje, 1909 m. Kryžminant naudotos: Frau Karl Druschki x Franz Deegen rožės. Kiti šios rožės pavadinimai: "White Willow Glen", "Salut d'Aix la Chapelle".
   "Gruss an Aachen" išvertus iš vokiečių kalbos reikštų - "Sveikinimai Achenui". Tai Vokietijos miestas įsikūręs Belgijos ir Olandijos pasienyje. Garsėjantis ne tik savo gydomųjų versmių kurortais, bet ir  VIII-IX a. katedra (saugoma  UNESCO ), gotikine rotuše. Apie 788 m. Achenas tapo Karolio Didžiojo rezidencija. Nuo 936 m. iki 1531 m. Achene karūnuota dauguma Vokietijos karalių. Būtent dėl šios priežasties ir yra suteiktas toks neįprastas pavadinimas rožei. "Salut d'Aix la Chapelle" tai tas pats sveikinimas Achenui.  Prancūzijoje šis miestas vadinamas d'Aix la Chapelle.

 Šios rožės pumpurai yra nepaprastai gražūs savo spalva. Juose galime pamatyti ir žalsvo, rausvo ar net tamsiai bordo atspalvio. Besiskleižiantis žiedas taip pat keičiasi priklausomai nuo oro temperatūros, saulės  ir nuo pražydimo stadijos. Pradžioje žiedas būna rausvai kreminis ar net geltonai persikinis. Spalva intensyvesnė prie žiedo centro. Besiskleidžiantis žiedas blunka iki visiškai kremininės ar net baltos spalvos. Žiedai šviesesni būna karštomis vasaros dienomis. Pavasarį, o ypač rudenį, atvėsus orams, žiedai tampa ryškesni, jie net iki žydėjimo pabaigos visiškai neišblunka.
   Šią rožę rekomenduojama sodinti šiek tiek pavėsyje. Taip pavyks išlaikyti spalvingus žiedus iki žydėjimo pabaigos.

   Žiedai ant žiedstiebių išauga ir po vieną, ir kekėmis po kelis. Rožė žydi gausiai ir per vasarą būna kelios žydėjimo bangos. Žiedai senovinės formos, su daug žiedlapių, yra atsparūs lietui. Jaučiamas silpnas aromatas.  
2001 m. JAV, New Mexico mieste vykusioje rožių parodoje ši rožė pelnė apdovanojimą (Albuquerque Rose Society Show).

Charakteristikos:
aukštis 70-90 cm.
plotis 60 cm.
žiedai apie 8 cm.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą