2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Pastella



Kai rinkausi rožes savo rožynams, stengiausi nesirinkti rožių nedideliais žiedais. Vienam rožynui reikėjo rožių turinčių senovinės formos žiedus. Užsisakinėjau iš kelių augintojų Vokietijoje ir vieno Olandijoje. Na, ir žinoma iš Lietuvos taip pat. Pasirinkimas modernių šiuolaikinių rožių turinčių senovinio tipo žiedus pavasarį jau buvo neperdidžiausias. Juk pagrindiniai rožių pirkimai ir sodinimai vyksta rudenį. Rudens tikrai neketinau laukti, nes visas rožynui skirtas rožes norėjau turėti pavasarį. Jas susodinti ir jau per vasarą džiaugtis žiedais. Taigi, teko rinktis iš to kas tuo metu buvo likę. Pagalvojau, kad keletas rožių nedideliais žiedais, kaip tik pagyvins rožyną.

"Pastella" buvo iš tų rožių, kurių žiedų forma man tiko, nors žiedų dydis kėlė abejones. Tačiau tos abejonės dingo iš karto, kai pamačiau pražydusius jos žiedus. Ji pakeitė mano nuomonę kardinaliai. Buvau visą vasarą sužavėta ja. Atleiskite, kad taip amerikoniškai reiškiu savo emocijas :-))) Bet rožė žydinti nuostabiais senoviniais žiedais to verta. Verta daug pagiriamų žodžių dėl nepaprastai ilgo ir gausaus žydėjimo. Atsparumo ligoms.

  Bet gal apie pačią rožę pradėsiu nuo pradžių.  
Rožė sukurta Vokietijoje Hans Jurgen Evers'o "Rosen Tantau" 1998 m. Pristatyta plačiajai visuomenei tik 2004 m.
  Krūmas nėra platus, apaugęs žalias blizgiais, sakyčiau smulkokais lapeliais. Žiedai nėra dideli, ant stiebo pražysta kekė žiedų ( 3-8 vnt.). Žiedų spalva labai priklauso nuo oro salygų. Karštomis vasaros dienomis žiedai būna dramblio kaulo ar kitaip išsireiškus grietinėlės spalvos. Atvėsus orams žiedai turi rausvo atspalvio.

 

Nepaprastai ilgai žiedai laikosi nenuvytę. Į žydėjimo pabaigą jie įgauna žalsvą atspalvį, bet visose žydėjimo stadijose žiedai išlieka dekoratyvūs. 
Charakteristikos:
aukštis 60- 90 cm.
plotis 40 cm.
žiedai 8 cm.
atsparumas šalčiui 6 zona
Labai atspari ligoms. Žiedai labai atsparūs lietui ir karščiui.

Apdovanojimai:
2003 m. "Golden Rose" Baden-Baden'e
2006 m. apdovanota Merit vardo setifikatu Lione ( Lyon Certificates of Merit). Sertifikatas suteikiamas rožei ją 3 metus tiriant ir žiūrint jos augimo, auginimo ir žydėjimo kokybę. 
2007 m. ADR apdovanojimas
2010 m. Saverne Rose Trials "Gold Medal". Aukso medalis Strasbuorg, Prancūzija. Tai taip pat apdovanojimas tiriant ir žiūrint rožės augimo, auginimo ir žydėjimo kokybę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą