2012 m. vasario 21 d., antradienis

"Sir John Betjeman"

 

   Ši David'o Austin'o 2008m. išvesta rožė skiriasi nuo kitų jo išvestų angliškų rožių. Jei dauguma Austino rožių yra stambiais, stipriai išgaubtais žiedais (gilaus puodelio formos), didesniais žiedlapiais, tai šios  rožės žiedas rozetės formos, žiedlapiai smulkūs ir išsidėstę šiek tiek panašiai, kaip modernių rožių. Ir tik kartais žiedo forma būna būdinga senovinėms rožėms. Žiedai rausvos fuksijų spalvos, nedideli, praktiškai nesikeičiantys viso žydėjimo metu. Į žydėjimo pabaigą, išoriniai žiedlapiai truputį pašviesėja.


   Labai keista, kad per dvi vasaras neteko matyti šiai rožei būdingo apatinių žiedlapių spalvos patamsėjimo. Tuomet žiedas būna vos vos dvispalvis. Rausvas centre su tamsiai violetiniais išoriniais žiedlapiais. Gal būt ir šio spalvos pokyčio nebuvimas priklauso nuo to, kur pasodinta rožė, taip pat kokia oro temperetūra, kokia dirva ( pas mane pasodinta saulėkaitoje, dvi vasaros buvo įpatingai karštos, ne taip kaip Anglijoje).  Tik dabar bežiūrinėdama nuotraukas šiam aprašimui radau vienoje iš jų vos matomą tą spalvų pokytį.


    Krūmas neaukštas ir linkęs nemažai augti į plotį, šakotas. Bent per visą, kelių metų, augimą nesudarė tvarkingo krūmo vaizdo. Krūmas, kad ir šakotas, tačiau dėl išsidraikiusių šakų- peregimas. Lapai žali, truputį blizgūs. Pirmus metus visos šios rožės šakos tiesiog buvo ant žemės. Tačiau antrą vasarą ši rožė jau žydėjo labai gausiai, taip pat pradėjo auginti ne taip žemyn svyrančias šakas.


Charakteristikos
aukštis: 80- 100cm. 
plotis:70- 90 cm.
žiedai: 8- 10 cm. 
atsparumas šalčiui: 6 zona
   Rožė atspari ligoms. Žiedai atsparūs lietui ir saulės spinduliams. David'o Austin'o puslapyje apie šią rožę rašoma, kad ji gerai auga, bei žydi ir prastesnėse sąlygose. Ją taip pat galima auginti konteineriuose ar didesniuose vazonuose.




Rožė pavadinta Britų imperijos komandoro, buvusio poeto, rašytojo, transliuotojo, architektūros kritiko Sero John'o Betjeman'o (1906- 1984) vardu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą