2011 m. gegužės 23 d., pirmadienis

Gegužės mėnesio rūpesčiai

  Iš tikro tie rūpesčiai jau praėję, bet nors ir pavėluotai parašysiu apie juos. Gegužės mėnesio pradžioje rožes aplanko tokie niekadėjai, kaip rožinis ūglių pjūklelis ir lapsukys. Šie niekadėjai kėsinasi sunaikinti pirmuosius rožių žiedus.
  Rožinio ūglių pjūklelio lervos įsigraužia į jaunų ūglių vidų. Ūgliai pažeisti pjūklelio pradžioje apvysta, o vėliau atrodo, kaip nudžiuvę ar nudegę. Tad, radus tokius pažeidinus reikėtų nukirpti ūglius iki sveikos vietos. Tai yra- kol nesimatys skylutės, pragriažtos pjūklelio lervos, ūglio viduryje. Visus nukirptus ūglius reikėtų sudeginti.
  Kad ir kaip būtų gaila kirpti pažeistas rožių viršūnes, tai vienintelė išeitis sulaukti kuo greičiau žiedų ir pagelbėti rožei. Nepergyvenkite- rožės toleruoja genėjimus, jos kaip mat išleis naujus uglius, o netrukus pasirodys žiedpumpuriai.
  Kitas gegužio mėnesio priešas- rožinis lapsukys.


  Jauni lapai šakučių viršūnėlėse sutraukti voratinklių, kuriame būna 1,5 cm ilgio vikšrai arba į tūbeles susukti lapai, kuriuose randami 8 mm ilgio vikšreliai, griaužiantys lapus.



  Kenkėjo apniktos viršūnėlės nustoja augusios, o vikšras minta ne tik susuktu lapu, bet vėliau ir pradedančiu augti rožės pumpuru. Visus susuktus lapus reikėtų išlaisvinti, nes tas susukimas trukdo augti rožių pumpurams. Lapelius su vikšrais ar kirmėlytėmis reikėtų išskinti ir sunaikinti. Labai gaila, bet lapsukių pažeisti lapai lieka nedekoratyvūs.


  Tačiau, kad išvengti šių  nemalonių darbų, gegužės mėnesio pradžioje,  kai rožės tuoj tuoj pradės augintis pumpurus reikia rožes nupurkšti Fastac, Decis ar Actara tirpalu. Dabar prekyboje pasirodė "Rinkinys sodo apsaugai" kurio sudėtinės dalys Fastakas (insekticidas) ir Efektorius (fungicidas). Tai dvejopo veikimo priemonė apsauganti rožes nuo griaužiančių padarėlių ir nuo gribelinių ligų.
  Savo rožes purškiau Actara. Visas rožes man pavyko apsaugoti nuo šių kenkėjų. Tiesa, jau prieš purškiant ant vieno "Rose de Resch" krūmo radau nemažai lapsukio susuktų lapų, bet tai buvo tik pradžia, tad ne tik lapus, bet ir žiedus pavyko išgelbėti. 
  Rožės patręštos ir nupurkštos beveik prieš dvi savaites. Dabar belieka laukti nuostabių rožių žiedų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą