2010 m. lapkričio 12 d., penktadienis

Elle


    Besvarstydama kokią rožę aprašyti po Gloria Dei, sugalvojau, kad  jos turėtų tarpusavyje derėti. Tarsi šiame dienoraštyje sodinčiau rožes vieną prie kitos. Tokiu atveju tiktų arba geltona, aba ružava. Apsisprendžiau dabar "pasodinti" ružavą. Ir išsirinkau ""Elle", ir tik tada pamačiau, kad tai vėl Meiland'ų išvesta rožė. 

   "Elle" iš prancūzų kalbos išvertus reikštų "Ji". Tai labai moteriša, švelnu, subtilu ir stilinga. Kaip ir žurmalas apie madą "Elle". Viskas tarsi ir  pasakyta apie šios rožės grožį. Kaip ir moteris ar mada nenusibostanti ir vis besikeičianti, ši rožė taip pat keičiasi. Žydėjimo pradžioje rausvoje spalvoje esantis gelsvas atspalvis žiedui skleidžiantis blunka iki visiško ružavumo. 
Kas dar sieja šią rožę su žodžiu "Ji"? Tai kvapas. Tikrai nedaug yra kvepiančių arbatinių hibridinių rožių. Bet ši rožė turi švelnų citrusinių vaisių kvapą. 

   1999 m. išvesta ji pirmiausia ir buvo Prancūzijos visuomenei pristatyta, kaip Meiland Internacional kompanijos kūrinys"Elle" vardu. Tokiu pat "Elle" vardu 2005m. ši rožė pristatyta JAV. Nors registruotas vardas yra "Meibderos".
Šios rožės tėvai: sėklos: Purple Spendour x žiedadulkės:Chicago Peace x Parador.  

   2004 m. per savo penktąjį gimtadienį rožė "Elle" buvo apdovanota vienu perstižiškiausiu AARS (All-America Rose Selections) apdovanojimu. Pažodžiui išvertus tai būtų: "Visos Amerikos Rožės Rinkimai". Tai ne pelno siekianti organizacija, kuri pagal tam tikrą tyrimų programą atrenka rožes, kurios nėra vien tiktai gražios, bet yra labai atsparios ligoms, lengvai prižiūrimos. Meiland'ai tikrai džiaugėsi šiuo apdovanojimu, nes tai ne tik vienas iš pestižiškiausių apdovanojimų, bet žiugu ir tai, kad vėl jų AH rožė po ilgos pertraukos atgimė. Paskutį kartą jiems toks apdovanojimas buvo suteiktas 1968 m.. Su šiuo 14- uoju apdovanojimu jie pirmi ne amerikiečiai selekcininkai turintys daugiausiai AARS apdovanojimų. Dar du apdovanojimai šiai, ką tik išvestai, rožei buvo suteikti 1999m. Bagatelle (Prancūzijoje) laimėta Coupe du Parfum (kvapų taurė) ir Ženevos parodoje pelnytas sidabro medalis.
 

Charakteristikos:
Krūmas augantis aukštyn 100-125 cm., lapai blizgūs.
Krūmo plotis apie 80 cm. 
Žiedai dideli 11-12 cm. nebijantys lietaus. Žiedas išlieka gražus visose žydėjimo stadijose. Žydi gausiai ant pavienių žiedstiebių. Kvepia.
Tai atspari ligoms rožė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą