2010 m. lapkričio 23 d., antradienis

Prima Ballerina


Pristatau jums dar vieną mano auginamą AH rožę. Atsisiunčiau ją iš Olandijos augintojų 2010 m. pavasarį, bet kol ji mane pasiekė, truputį kelionėje pavargo. Pavasarį siunčiantis rožes iš toliau atsiranda su jomis šiek tiek problemų. Ypač, jei rožės ilgai keliauja. Pavasarį jos pilnos energijos ir šiltai bekeliaudamos ima ir pradeda augti. O atvykusios į  Lietuvą nustemba, kad iki šilto pavasario dar toli. Pavasarį pasodinus, tokias pradėjusias sprogti rožes, nukenčia naujai išaugę ūgliai. Jie dažnia apšąla nuo pavasarinių šalnių arba nudega nuo saulės. Atrodo ir dangstai jas, kad tik kilimato pokyčius mažiau jaustų, bet vis tiek įdealiai išsaugoti negali. Bet tai liečia tik ilgai siunčiamas rožes. Kitos, kad ir Lietuvoje pirktos rožės  pavasarį sodinant auga puikiai.


   Ši gražuolė, kad ir pavargo per kelionę, bet jau tą pačią vasarą pradžiugino žiedais. Aš buvau tikra egoistė, norėjau grožėtis tais nuostabiais žiedais, tad leidau jai žydėti, todėl ji nuolat žydėdama nelabai paaugo. Bet manau, kad kitais metais ji ir taip paaugs. Vilčių dėl augimo teikia jos genai, nes vienas iš tėvų- garsioji ''Peace''. Labai tvirta ir augi rožė. Pati žiedo forma, tiksliau žiedlapių stambumas ir išsidėstymas labai primena ''Peace''.



   Rožė sukurta   Mathias Tantau jaunesniojo Vokietijoje 1957m..  Kai kuriose šalyse jos pavadinimas ''Premiere Ballerine''. Iš tikro, kaip panašiai bevadintume, bet žiedo forma, žiedlapių išsidėstymas ir jų išsilankstymas suteikia kažkokį lengvumą ir tikrai acocijuojasi su balerina. Nors patys žiedlapiai tvirti ir masyvūs, tačiau tą lengvumą ir skaidrumą suteikia spalvų žaismas žiede. Kaip  ir ''Peace'', ''Primos Balerinos'' žiedas spindi iš vidaus.

Charakteristikos:
krūmas apie 90-130 cm. 
plotis 60 cm.
žiedai stambūs, iki 12 cm., kvepia.
Labai atspari ligoms.
1957m. ''Prima Balerina'' buvo apdovanota Royal National Rose Society prizu (Anglija).
2000m. rožių parodoje Pensilvanijoje (JAV) ji pelnė net du prizus.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą