2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

Porta Nigra


"Porta Nigra" (išvertus iš lotynų reiškia "Juodieji Vartai") buvę Romos miesto vartai esantys Trier mieste,Vokietijoje. Tai geriausiai išlikęs romėnų pastatas į šiaurę nuo Alpių. Šis statinys dabar yra įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą ir saugoma UNESCO. Pavadinimas "Juodieji" išlikęs tik dėl pačios smiltainio tamsios spalvos, iš kurio ir pastatytas šis statinys.

Ką turi bendro arbatinė hibridinė rožė ir senieji Romos vartai? Tik pavadinimą? Ne, nemanau...
Roma- tai didybė, tai senovė, istorija, prabanga ir tvirtybė. Viskas kas siejama su Roma- yra šiame rožės žiede. Žiedas tikrai nepanašus savo forma į modernišką AH rožę. Jis primena mums senąsias rožes. Kvapas, sodriai raudona spalva ir didelis žiedas pilnai prikimštas žiedlapių tikrai asocijuojasi su prabanga. Žiedo ir pačios rožės tvirtumas primena tą stipriąją imperiją. O pats besiskleidžiantis pumpuras, kaip ir senieji Romos vartai turi juodo atspalvio. 
Nuostabus pavadinimas tokiai rožei!
Rožę sukurė Meiland Iinternational 1992 m. Prancūzijoje. Tai dar viena arbatinė hibridinė rožė senovinio tipo žiedais.
Labai dažnai tokie pilni žiedlapių žiedai esant drėgnam orui neišsiskleidžia. Deja, šios rožės žiedai nebijo lietaus. Tad, visada išsiskleidžia. Ir nors yra ganėtinai  sodrios raudonos spalvos neišblunka saulėje. Žiedui besiskleidžiant ir jam baigiant žydėti spalva išlieka stabili. Žydi nuo birželio iki šalnų.


Rožės lapija pradžioje turi rausvą atspalvį, vėliau ji tampa žalia, lapai blizgūs. Rožė atspari ligoms.

Charakteristikos:
aukštis 70-80 cm (deje ji pas mane žymiai aukštesnė iki 120cm.)
plotis 60 cm.
žiedai apie 10-12 cm. kvepiantys, nebijantys lietaus.
Rožė atspari ligoms. ARD rekomenduoja kaip atsparią, gerai augančią ir nuolat žydinčią rožę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą