2010 m. lapkričio 10 d., trečiadienis

Populiariausia XX a. rožė.


   Iš visų rožių, kurias sukūrė Meilland'ų šeima, be jokios abejonės ši rožė yra labiausiai žinoma.
1935 birželio 15 d.  Francois Meilland'as sukryžmino dvi rožes 'George Dickson' × 'Souvenir de Claudius Pernet'] × ['Joanna Hill' × 'Charles P. Kilham']x žiedadulkės 'Margaret McGredy' . Šis jaunas 23 metų prancūzų selekcininkas net negalėjo pagalvoti, kokie nuotykiai ir šlovė laukia šio naujojo kūrinio. Rožė buvo pavadinta darbiniu  #3-35-40 pavadinimu. Prieš pat karą 1939 m. Francois Meilland'as išsiuntė savo naujos rožės auginius į Vokietiją, Italiją, Angliją. Ir, prieš pat Vokietijai užimant Prancūziją, per Amerikos konsulą Lione keletas sodinukų buvo nuskraidinta į JAV. Tačiau karas sutrugdė Francois Meilland'ui palaikyti glaudesnius ryšius tarp Europos ir Amerikos selekcininkų, todėl apie naujai išvestą rožę nebebuvo jokių žinių.  1945 m. pradžioje F.Meilend'as parašė laišką feldmaršalui Alan Brooke (vėliau vikontas Alanbrooke), kuris buvo vienas iš pagrindinių strategų laimint Antrąjį pasaulinį karą, ir padėkojo jam už pagrindinį vaidmenį Prancūzijos išlaisvinime. Tuo pačiu jis paklausė ar sutiktų Brooke suteikti savo vardą Meiland'o išvestai rožei. Tačiau Brooke atsakė, kad  jo vardas netrukus bus užmirštas ir daug geresnis, ir labiau patvarus pavadinimas būtų "Taika"("Peace"). 

   JAV rožyne išauginti  atsiūstieji sodinukai buvo viešai pristatyti ir pavadinti "Peace" 1945 m. balandžio 29 d. ponios Conard Pyle kompanijos dėka. Ceremonija vyko per pirmąją metinę rožių parodą "Pacific Rose Society" Pasadenoje, Kalifornijoje. Netgi, parodos metu buvo paleisti du balti balandžiai, kaip garbė rožei simbolizuojančiai taiką. Keistas sutapimas, bet tai buvo ta pačią dieną, kai Vokietija kapituliavo ir buvo paskelbta karo pabaiga. Gal būt dėl to Italijoje ši rožė vadinama "Gioia" (it. džiaugsmas), Vokietijoje "Gloria Dei" (lot. "Garbė Dievui"). Vėliau 1952 m. per pirmąjį Generalinės asamblėjos prie Suvienytų Nacijų Orcanizacijos San Franciske posėdį ant kiekvieno delegato stalo buvo padėta po šios rožės žiedą. Tai buvo tarsi mintis, kad taika yra pagrindinis tikslas šiame pasaulyje. 


   Nors rožė labai išpopuliarėjo "Peace" pavadinimu, Francois Meilland'as  pavadino šią rožę savo motinos Claudijos garbei "madam A. Meilland". Tokiu vardu ji oficialiai ir buvo pristatyta 1945m. Prancūzijoje. Šis vardas išlieka kaip tikrasis šios rožės pavadinimas.
   Populiarumo viršūnę ši rožė pasiekė 1950-1960 m. Francois Meilend'as savo dienotaštyje rašė: "Kaip keista pagalvojus, kad visi šie milijonai rožių krūmų atsirado iš mažos sėklytės, mažesnės net už smeigtuko galvutę, kurios mes galėjome nepastebėti ar pamiršti būdami neatidūs"
   Su šios rožės sukūrimu prasidėjo tarsi nauja era arbatinių hibridinių rožių selekcijoje. Tai augi, tvirta, nebijanti ligų, dideliais žiedais rožė. Žiedai išlieka gražūs visose žydėjimo stadijose. Nors žiedo spalva gali kisti priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Kaštą vasarą jos žieduose atsiranda daugiau geltonos spalvos. Žiedui besiskleidžiant gelsvą spalvą keičia kreminė balta. Žiedlapių pakraštėliuose atsiranda švelnus rausvumas. Kai kas pastebi, kad ši rožė turi švelnų kvapą. Deje, pas mane ji, nepastebėjau, kad kvepėtų. Žydi nuo birželio iki šalnų.

Charakteristikos:
Krūmas tvirtas augantis aukštyn 100-150 cm., lapai dideli, stambūs, vos blizgūs.
Krūmo plotis apie 100-120 cm. 
Žiedai dideli 12-15 cm. gražūs, tarsi spindintys iš vidaus. Nepastebėjau, kad bijotų lietaus.
Atspari ligoms. 
Neveltui net  iki šių dienų ši nuostabi rožė jau pelnė 22 prestižinius apdovanojimus.  

1 komentaras: