2012 m. vasario 28 d., antradienis

"Ambridge Rose"


   Ši 1990 m. David Austin išvesta rožė tikriausiai yra kiekvieno ją pamačiusio numylėtinė. Kaip  legendinė kino žvaigždė, kiekvieną kartą pasirodydama sugeba visus žavėti, taip ir "Ambridge Rose" spalvų švytėjimas kiekvieną kartą vis kitoks, tačiau visada priverčiantis grožėtis ja. Niekuomet šios rožės nesumaišysite su kita. Ji išskirtinė, kaip ir ledendinė kino žvaigždė....


  Rožės spalva kintanti nuo baltos ar dramblio kaulo iki švelniai rausvos ar persikinės priklausomai nuo oro salygų. Dažnai pavasarį, kai dar nėra didelių karščių šios rožės žiedai rausvi pereinantys žiedo centre į daug sodresnį lašišinį atspalvį. Tačiau šios spavos švelnios ir labai neišsiskiria savo tonais. Vasarą per didžiuosius karščius, žiedai stipriai pašviesėja, jie tampa porceliano ar dramblio kaulo spalvos.
  Žiedai gilaus puodelio formos, senovinio tipo. Pilnai prasiskleidus žiedams žiedai įgauna rozetės formą. Žiedai nors ir pilni šilkinių žiedlapių tačiau nebijo lietaus.


    Ši neaukšta, labai tvarkingai augančiomis šakomis rožė puikiai tiks nedideliam sodui. Žali, vidutinio dydžio vos blizgantys lapai su jaunais bordo spalvos ūgliais pavasarį atrodo labai patraukliai. O nuostabūs žiedai kiekvieną kartą privers jus grožėtis tobulu žiedu. Dėl nedidelio aukščio  ją galima sodinti rožyno priekinėje eilėje. Rožė gausiai žydi viso sezono metu, darydama nedideles pertraukas žiedų suformavimui. Kvapas labai malonus, David'o Austin'o kataloge apibūdinamas, kaip vaisių ir miros.



Charakteristikos
aukštis: 70- 100 cm. 
plotis:60- 90 cm.
žiedai: 8 cm. 
atsparumas šalčiui: 5 zona
 Rožė kartais gali sirgti lapų dėmėtumu ir miltlige. Žiedai atsparūs lietui, kvepiantys, jų spalva kintanti priklausomai nuo oro sąlygų. 
Rožė įvairiose parodose, "Modernios krūminės rožės", kategorijose yra pelniusi keturis apdovanojimus.
Šios rožės selekcijai panaudota "Charles Austin" x sėjinukas.



  Rožės pavadinimas kilęs iš Britanijos radio serialo "The Arches". Nors serialas, apie gyvenimą išgalvotame Ambrige kaimelyje, buvo muilo operos lygio, jis sutraukdavo iki 4,5 miln. radio klausytojų. Pradėtas transliuoti 1951m.,su šiam serialui sukurta daina nuo pat pirmojo epizodo, jis radio eteryje 2001 metais šventė 50-čio  jubiliejų. Tikriausiai, tai pats ilgiausias kada nors transliuotas serialas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą