2012 m. vasario 14 d., antradienis

"Charles Darwin"

   
   Ši nuostabi geltonais žiedais žydinti angliška rožė buvo išvesta 2001m.. David'o Austin'o kataloge jos spalva apibūdinama, kaip senovinio aukso geltonumo, kartais kintanti nuo citrininės iki smėlio geltonumo.  Tas geltonumas nėra ryškus, kartais šiek tiek išblukęs.



     Stebėjau šiuos žiedus vasarą, kai "Charles Darwin" pražydo būtent pilkšvais žiedais, ir tas pilkumas man neatrodė panašus į smėlį. Pumpurai buvo geltoni, tačiau žiedams pradėjus skleistis su lyg kiekviena diena jie šviesėjo, kol tapdavo baltai pilkšvi. Labai įdomi spalva ir atrodo nė kiek neprasčiau, nei įprasta geltona. Ši pilka spalva nepaprastai tiko prie senovinio tipo žiedų formos, pilnos kimšte prikimštos šilkinių žiedlapių.




   Sodinant "Charles Darwin" ir derinant spalvas su kitomis šalia jos augančiomis rožėmis ar kitais augalais, visada turėkite galvoje, kad ši rožė ne visuomet bus geltona.



     Žiedai- gilaus puodelio formos, vieni iš didžiausių tarp angliškų rožių. David'as Austin'as jas lygina su "Brother Cadfael" ir "Golden Celebration". Nenuostabu, nes vienas šios rožės protėvių ir yra minėtoji "Golden Celebration". Kokios kitos rožės panaudotos šios rožės selekcijoje - nenurodoma.



   Nepriklausomai nuo žiedų dydžio ir nuo begalės žiedlapių svorio, žiedai nėra labai nulinkę. Kartais jie būna tik romantiškai palikę, ypač kai žiedai sušlampa nuo lietaus. Deja, užsitęsus lietingiems ir vėsiems orams jau didžiuliai, toj tuoj turintys skleistis, pumpurai dažnai taip ir lieka neišsiskleidę. Tai liečia tik tuoj, tuoj turinčius išsiskleisti pumpurus. Kiti mažesni, dar nepilnai susiformavę pumpurai, pasikeitus oro sąlygoms, sėkmingai auga ir pražysta.
   Rožė nuostabiai kvepia.
   Krūmas tvarkingas, gražiai šakotas, lapai matiniai.




Charakteristikos
aukštis: 100- 120 cm. 
plotis:90 cm.
žiedai: apie 15 cm. 
atsparumas šalčiui: 6 zona
   Rožė atspari ligoms. Žiedai priklausomai nuo temperatūros ir saulės keičia spalvą. Kvepia. Tačiau žiedai sunkiai skleidžiasi esant vėsiam ir drėgnam orui. Po žydėjimo rekomenduojama rožę genėti 1/3 ar net per pusę jos dydžio.
   Rožė pavadinta anglų gamtininko ir keliautojo, sukūrusio evoliucinę gyvųjų organizmų natūralios atrankos teoriją (darvinizmas) Charles Robert Darwin (1809- 1882) vardu.

                                                                "Charles Darwin" ir  "Sir John Betjeman"


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą