2012 m. vasario 3 d., penktadienis

"Graham Thomas"


   Tai viena iš trijų mano įsigytų angliškų rožių 2002m.
   Nežinau, bet "Garham Thomas" man pasirodė pati nereikliausia, mažiausiai problemų kelianti rožė. Nenoriu pasakyti, kad kitos angliškos sunkiai auginamos ar žydi su sunkumais- ne. Bet ši rožė mano sode yra šiek tiek nuskriausta: auga užkišta prie namo sienos, gan prastoje žemėje, o saulės ir drėgmės gauna ne tiek daug, kiek reikėtų rožei. Bet ji auga, gausiai žydi ir kas svarbiausia neserga.. Tai ypač svarbu, nepriklausomai ar jūs auginate vos vieną- kitą rožę ar daug. Juk daug maloniau grožėtis rožių žiedais, uostyti jų nuostabų kvapą, nei pasiėmus purštuvą į rankas, apsirengus spec. drabužiais, vakarėjant vaikščioti tarp rožių ir taip kovoti su rožių ligomis.




   Šios rožės krūmas galingas ir jei sugebėsite per žiemas išsaugoti visą jos šakų ilgį, galite turėti nuostabų "vijoklį". Tačiau norėdami taisyklingos krūmo formos, pavienes ilgesnes šakas genėkite. Pačio krūmo forma taisyklinga, tad be didelio vargo tvarką krūme nesunku bus pasiekti.



   Geltoni žiedai puodelio formos, žiedlapių žiede nėra tiek daug, kaip pas kitas "angles". Žiedai bežydint keičia savo spalvą nuo geltonos ar kartais gelsvai persikinės iki gelsvai baltos. Nuo saulės jie blunka, tačiau niekuomet nėra negražūs. Rožė visą vasarą žydi gausiai, darydama nedideles pertraukas pumpurų suformavimui. Rožė maloniai kvepia.



Charakteristikos
aukštis: 120-305 cm
plotis :nuo 100- 120 cm
žiedai: 10-12 cm. 
atsparumas šalčiui: 6b zona
Rožė atspari ligoms.
Šią anglišką rožę po žydėjimo galima genėti per pus, kad paskatinti šakų formavimasi.

   Rožė išvesta David'o Austin'o 1983 m. Selekcijai panaudota: "Charles Austin", "Iceberg" (Kordes 1958m.) ir kitų rožių žiedadulkės, bei sėklos.
Kiti šios rožės pavadinimai: "Lemon Parody" ar "English Yellow". Rožė įvairiose parodose pelnė net 43 apdovanojimus.


                    Angliška rožė "Garham Thomas" ir Floribundinė rožė "Leonardo Da Vinci"

  Rožė pavadinta garsaus sodininkystės specialisto, sodų dizainerio, fotografo, muzikanto, menininko,  poeto, knygų autoriaus Graham Stuart Thomas (1909.04.03- 2003.04.16) vardu.
30 metų Graham Stuart Thomas buvo Nacionalinio  fondo "Istorinės reikšmės ar gamtos grožio lankytinos vietos" patarėjas. Už ši ilgalaikį darbą jis 1975m. buvo apdovanotas "Britų imperijos ordinu". G.S.Thomas vadovavo trijų Didžiosios Britanijos parkų:"Mottisfont Abbey", "Sezincote", "Eyford Park" atkūrime. Be kitų medalių ir apdovanojimų už nuopelnus sodininkystei, jis yra apdovanotas aukso medaliu už savo piešinius, bei tapybos darbus. Tačiau šis žmogus yra geriausiai žinomas už savo darbus populiarinant bei renkant senas ir naujas krūmines rožes.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą