2012 m. vasario 11 d., šeštadienis

"Red Eden Rose" ("Eric Tabarly")


   Ši 2002 m. Alain'o  Meiland'o išvesta vijoklinė rožė graži savo senovinio tipo žiedais. Tačiau pirmiausia Lietuvoje vargu ar ji taps dideliu vijokliu, antra- ji daug, daug įnoringesnė už "Eden rose 88". Nuostabiais žiedais ji atsidėkos jums tik su tam tikromis išlygomis. Jai daugiau nei kitoms rožėms reikės gero maitinimo ištisą sezoną, reikės sausresnę vasarą daugiau vandens šaknims pagirdyti, šilto oro bei daug tiesioginių saulės spindulių krūmui, o ypač žiedams, ir jokių vėsių, drėgnų lietuviškų orų. Na, vanduo tikrai nekenkia žiedams, nes žiedlapai stori, tvirti, tad žiedai neišsigąs jei trumpas lietus nulis, bet ilgai besitęsiančio lietaus ir drėgno oro jie pakęsti negali. Žiedai, kimšte prikimšti žiedlapių- neišsiskleidžia.


   Jei norite matyti nuostabius šios rožės žiedus sodinkite ją kur lietaus lašai negalės pasiekti žiedų. Kadangi lietsargėlio kiekvieną kart Lietuvoje nepastatysite, raskite jai vietą kur po stogu, saulės atokaitoje. Kad ir prie namo sienos.



    Šios rožės krūmas aukštas, siaurokas (bent jau šaltesnio klimato zonose). Šakos tiesios ir storos. Lapai dideli, tamsiai žali, kieti, blizgantys. Žiedai dideli, kekėse po 2-5  Žiedai gilaus puodelio formos ilgai laikosi nenuvytę. Sunkių, tvirtų žiedlapių kimšte prikimštas žiedas skeidžiasi lėtai, viso žydėjimo metu nekeičia savo spalvos ir ilgai išlieka nenuvytęs. Dėl stambių šakų, kad ir dideli, bei sunkūs žiedai niekuomet nenusvyra. Rožė visą vasarą gausiai žydi.



Charakteristikos
aukštis: 120- 160 cm. (karšto klimato zonose iki 4m.)
plotis: 70 cm. (karšto klimato zonose iki 2m.)
žiedai: apie 10 cm. 
atsparumas šalčiui: 6 zona
   Rožė atspari ligoms. Žiedai atsparūs saulės spinduliams. Kvepia. Tačiau žiedai sunkiai skleidžiasi esant vėsiam ir drėgnam orui.


    "Red Eden rose" selekcijai buvo panaudotos "Cappa Magna" ir "Ulmer Münster" rožės. Kiti šios rožės pavadinimai: "Red Pierre", "Rouge Pierre de Ronsard", "Eric Tabarly".
2005m. Los Andžele vykusioje rožių parodoje ši rožė, vijoklių klasėje, pelnė apdovanojimą.



    Kad ir kaip gražiai rašyčiau apie šią rožę, nes aš pati neturiu problemų su ja (pas mane ji pasodinta pietinėje pusėje, lietaus neužlyjamoje vietoje), vis dėl to gal neverta vargti su šia įnoringa gražuole ir geriau pasirinkti labai į ją panašią, bet be kaprizų rožę "Red Leonardo da Vinci".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą