2012 m. vasario 5 d., sekmadienis

"Eden Rose 88" ("Pierre de Ronsard")


 Dar viena romantiška rožė senovinio tipo žiedais iš Meiland International. Veislę sukūrė Jacques Mauchotte 1985 m. Kryžminimui buvo panaudotos modernių rožių: "Danse des Sylphes", "Handel"sėklos ir "Pink Wonder" vyjoklinės rožės žiedadulkės.
Rožė visuomenei buvo pristatyta "Pierre de Ronsard" pavadinimu. Tačiau Lietuvoje ir kitose ne prancūzų kalba kalbančiose šalyse daugiau paplitęs "Eden Rose 88" ar paprasčiausias "Eden" pavadinimas.

 



  Ši rožė priskiriama prie vijoklinių rožių, nors šaltesnio klimato juostose (taip pat ir Lietuvoje) Eden Rose 88 neužauga labai aukšta,. Yra rožių, kurios augdamos ir Lietuvoje nesunkiai pasiekia tik šiltam klimatui būdingą aukštį. Tačiau ši rožė Lietuvoje nesistengia to pasiekti. Krūmas lėtai augantis ir tikrai turi praeiti nemažai laiko kol jis taps labai aukštu. Dažnai tą dydį sumažina mūsų labai šaltos žiemos.

 



  Lapai tamsiai žali, bizgantys. Žiedai dideli, puodelio formos, pilni žiedlapių, tad nuo svorio žiedai esantys ant plonesnių šakų nulinksta. Nusvyrę ar šiek tiek palinkę žiedai, šiai rožei priduoda dar daugiau romantizmo. Vėsesniu oru žiedai lėtai skleidžiasi, dažnai ir išlieka nepilnai atsivėrę, tarsi laikytų savyje paslaptį. Labai karštomis vasaros dienomis bebaigiantys žydėti žiedai atsiveria visiškai, pilnai. Tačiau užsitęsus drėgniems, lietingiems orams žiedai skleidžiasi sunkiau. Šią rožę esu pasodinusi prie namo sienos pietinėje pusėje, tad nėra didelių problemų dėl lietaus, nes esantis stogas apsaugo ją. Tačiau visada turiu papildomai ir gausiai ją lieti.





Žiedo spalva šiek tiek kinta priklausomai nuo oro temperatūros. Dažnai žiedai turi žalsvo atspalvio. Vėliau žiedas šviesėja iki dramblio kaulo spalvos išlaikydamas tik rausvą pakraštėlį. Kartais, užsitęsus labai karštomis dienomis, žiedai būna visiškai rausvi. Žiedai laikosi ilgai, rožė žydi darydama nedideles pertraukėles tarp žydėjimų. Nepastebėjau, kad nostalgiškos formos žiedai kvepėtų.


Charakteristikos
aukštis: 150- 300cm.
plotis: 100- 200 cm.
žiedai: 9-12 cm. 
atsparumas šalčiui: 5 zona
Rožė atspari ligoms. Žiedai kintantys priklausomai nuo oro sąlygų, gali būti šiek tiek neatsparūs lietui. Žiedai nekvepia.
Rožė įvairiose parodos epelnė 5 apdovanojimus.Vienas iš jų buvo Pasaulio Rožių Draugijos Federacijos apdovanojimas "Už gražiausią rožę pasaulyje" 2006m.

2002 m. Meilandas išvedė "Red Eden Rose". Tačiau ji daug sunkiau skleidžiasi nei "Eden Rose 88".

  Rožė pavadinta garsaus prancūzų poeto Pierre de Ronsard (1524-1585) vardu. Savo karjierą pradėjęs kaip diplomatas, Lozoriaus sekretorius, darbu finansų įstagose, dėl ligos (lėtinės ausų infekcijos, kurios pasekoje atsirado kurtumas) darbus buvo priverstas nutraukti. Tačiau bažnyčios manifestu jam buvo užtikrintos pastovios pajamos. Pašalinus materialinius rūpesčius jis savo gyvenimą skyrė kūrybai. Paryžiuje su grupe rašytojų jis užsiimė misija praturtinti prancūzų kalbą ir sukurti tikrą Prancūzijos literatūrą. Pierre de Ronsard'o šlovė buvo staigi ir truko visą jo kūrybos laikotarpį. Paranczijos karaliaus sesers Margaret (vėliau tapusios Savojos kunigaikštiene) dėka jis tapo garsus ir "madingas" aukštuomenės sluoksniuose. Dėl to Pierre'as de Ronsard'as yra vadinamas princų poetu.

 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą